Το Προφίλ της Έδρας

Όταν οραματιζόμαστε το μέλλον των αστικών τοπίων, η έννοια των δημιουργικών έξυπνων πόλεων με επίκεντρο τον άνθρωπο αναδύεται ως ένα μετασχηματιστικό και καινοτόμο παράδειγμα. Στον πυρήνα της, η προσέγγιση αυτή θέτει τη δημιουργικότητα και την ευημερία στο επίκεντρο της αστικής ανάπτυξης, αξιοποιώντας τις ΤΠΕ για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Οι έξυπνες, ασφαλείς και βιώσιμες πόλεις με επίκεντρο τον δημιουργικό άνθρωπο δίνουν προτεραιότητα σε δυναμικούς και συνεργατικούς χώρους, καλλιεργώντας μια κουλτούρα που καλλιεργεί τη φαντασία, την καινοτομία και τις ποικίλες μορφές έκφρασης.

Το αντικείμενο και η αποστολή αυτής της έδρας της UNESCO «Δημιουργικές πόλεις σε κίνηση Αστική βιώσιμη κινητικότητα και αξιοποίηση των πολιτιστικών πόρων» στοχεύει μεταξύ άλλων στην προώθηση της γνώσης και στην προώθηση της έρευνας σχετικά με τις έξυπνες ανθρωποκεντρικές πόλεις και οικισμούς, τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, με παράλληλη ενίσχυση της πολιτιστικής κληρονομιάς και του περιαστικού αστικού περιβάλλοντος, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία του μετασχηματισμού των δημιουργικών πόλεων και κοινοτήτων στον21ο αιώνα.

Το βασικό όραμα της έδρας είναι να θέσει τις βάσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση και την Κοινωνία για την καλύτερη κατανόηση της σημερινής μετάβασης από τις ψηφιακές πόλεις στις ανθρωποκεντρικές έξυπνες και βιώσιμες οικολογικές πόλεις για όλες τις ηλικίες, οι οποίες θα είναι ψηφιακά περιεκτικές, ασφαλείς, προσβάσιμες και ταυτόχρονα δημιουργικές! Η δημιουργική ανθρωποκεντρική έξυπνη πόλη είναι ένας ζωντανός καμβάς όπου οι ΤΠΕ λειτουργούν ως καταλύτης. Πρόκειται για μια συμβιωτική σχέση μεταξύ του αστικού τοπίου και των πολιτών του, όπου η πόλη γίνεται μια δυναμική πλατφόρμα για τη συνεχή ανταλλαγή ιδεών, εμπνέοντας μια κοινή δέσμευση για τη διαμόρφωση ενός πιο βιώσιμου και ζωντανού μέλλοντος.

Η έδρα ευθυγραμμίζεται με τις αρχές, τις διαδικασίες και τις λειτουργίες του προγράμματος εδρών UNITWIN/UNESCO και προορίζεται να αποτελέσει κέντρο δράσης στους τομείς της εκπαίδευσης, της έρευνας και της καινοτομίας. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, η εν λόγω έδρα της UNESCO επικεντρώνει τη μελέτη και την έρευνά της στη δυναμική φύση των δημιουργικών ανθρωποκεντρικών έξυπνων, ασφαλών και βιώσιμων πόλεων. Οι στόχοι της επιχειρησιακής της ατζέντας επικεντρώνονται επίσης στη διασφάλιση ποιοτικής ισότιμης εκπαίδευσης, με την προώθηση της μεταπτυχιακής εκπαίδευσης στους τομείς σπουδών της έδρας και στην ενίσχυση των δεξιοτήτων προηγμένης ψηφιακής τεχνολογίας για όλους, μέσω βιώσιμων συμπράξεων.

 

Επιπτώσεις

Αποκτώντας διδάγματα από την κρίση COVID-19, βρισκόμαστε σε ένα τοπίο όπου οι έξυπνες πόλεις και η ψηφιακή κουλτούρα συγκλίνουν για να δημιουργήσουν πιο περιεκτικά, προσβάσιμα και συμμετοχικά αστικά περιβάλλοντα. Το κύριο όραμα της έδρας είναι να συμβάλει στη δημιουργία μιας θετικής αλλαγής στη ζωή των πολιτών. Η πρόκληση δεν έγκειται πρωτίστως στην εφαρμογή τεχνολογικών υποδομών, αλλά στην αλλαγή της νοοτροπίας των πολιτών. Τα κίνητρα είναι ζωτικής σημασίας για να πειστούν οι άνθρωποι, και ως εκ τούτου, η Έδρα στοχεύει να ασκήσει ουσιαστική επιρροή σε διακρατική κλίμακα. Οι προγραμματισμένες δράσεις θα παρακολουθούν την αποτελεσματικότητα των αποτελεσμάτων της έδρας, καθώς και τα οφέλη τους στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Η προστιθέμενη αξία της έδρας έγκειται στη μοναδικότητά της, καθώς δεν υπάρχει έδρα με παρόμοιο θέμα στην Ελλάδα και λιγότερο από το 10%* των εδρών παγκοσμίως σχετίζονται με το θέμα της. [*Με βάση τη μελέτη των στοιχείων που ανακοίνωσε επίσημα η Unesco στον ΚΑΤΑΛΟΓΟ των εδρών της UNESCO για το έτος 2022]

Η έδρα φιλοδοξεί να συμβάλει ουσιαστικά στους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ (ΣΒΑ). 4 «Ποιοτική εκπαίδευση», 5 «Ισότητα των φύλων», 9 « Βιομηχανική καινοτομία και υποδομές», 11 «Βιώσιμες πόλεις και κοινότητες», 13 «Δράση για το κλίμα» και 17 «Συμπράξεις για τους στόχους» μέσω των προσπαθειών της.

 

 

Οι δραστηριότητες και οι πρωτοβουλίες της έδρας είναι επίσης ευθυγραμμισμένες με τις αξίες της UNESCO καθώς και με τη μεσοπρόθεσμη στρατηγική 2022-2029 της UNESCO (41 C/4). (Στρατηγικός στόχος 1 |Αποτέλεσμα 1, Στρατηγικός στόχος 2 |Αποτέλεσμα 4, Στρατηγικός στόχος 4 |Αποτέλεσμα 8.)

 

Ο καθηγητής Δημήτριος Δ. Βέργαδος κατά τη διάρκεια της30ης επετείου του προγράμματος UNITWIN/Εδρες UNESCO στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι |Νοέμβριος 2022

Εργαστήριο «Ψηφιακός Πολιτισμός, Έξυπνες Πόλεις, Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT) και Προηγμένες Ψηφιακές Τεχνολογίες και Υπηρεσίες». Τμήμα Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Πειραιώς Καραολή και Δημητρίου 80, Πειραιάς 18534
tel: 210 4142451 email: digilab@unipi.gr

©2018-2025 Laboratory of Digital Culture, Smart Cities, IoT and Advanced Digital Technologies & Services

Terms of Use | Privacy Policy